Odota hetki...
Odota hetki...

Rannikkoreitti

Etusivu Rannikkoreitti

Meillä on pyöräilijän luonto

Rannikkoreitti: Salo - Teijon Ruukkikylät - Kemiönsaari - Kasnäs - Hanko - Tammisaari

Hyppää pyörän selkään ja polje Salosta saaristoon, jatka siitä eteenpäin meriteitse Hankoon ja Tammisaareen. Poikkea matkan varrella olevissa idyllisissä ruukkikylissä, virkistäydy reitin varrella olevilla uimapaikoilla, ihaile Suomen luonnon rauhaa kansallispuistoissa. Poljet idyllisellä maaseudulla ja kauniissa saaristossa. Koko reitillä on pituutta reilu 150 km, josta osa tehdään meriteitse.

Rannikkoreitti-pyöräreitti lähtee Salosta ja jatkuu Teijon kansallispuiston maisemiin kolmen ruukkikylän - Kirjakkalan, Teijon ja Mathildedalin - kautta. Teijosta siirrytään Strömman kanavan kautta Kemiönsaarille, jossa reitti jatkuu Kasnäsiin asti. Kasnäsista voit jatkaa lautalla ulkosaaristoon Rosalaan ja Hiittisten kyliin tai vierailla Högsåran saarella. Matkaa voi jatkaa myös Örön linnakesaarelle, jossa voit liikkua pyörällä. Kasnäsista voi siirtyä myös meriteitse Hankoon, Suomen eteläisimpään kärkeen. Hangosta voi jatkaa polkien Tammisaareen. Tammisaaresta voi ottaa suunnan pohjoiseen ja sitä kautta päätyä takaisin Saloon.

Reitti on kohtalaisen helppo, suhteellisen turvallinen ja sopii liikuntaa jonkin verran harrastavalle. Reitti on pääosin kumpuilevaa ja suhteellisen tasaista maastoa. Matka soveltuu parhaiten aikuisille ja nuorille. Pyöräilyreitti kulkee pääosin jo olemassa olevia kevyen liikenteen väyliä, yleisiä ja yksityisteitä, metsäteitä ja kunnostettuja polkuja pitkin. Reitin yleisen tien osuuksilla on syytä noudattaa varovaisuutta.

Vinkkejä Salosta Kemiönsaarelle

Pyöräreitti kulkee kolmen ruukkikylän - Kir­jakkala, Teijo ja Mathildedal - sekä Teijon kansallispuiston läpi. Kirjakkalan ruukkialueen 1800- luvulta peräisin olevat hirsirakennukset on kunnostettu alkuperäiseen ulkoasuunsa. Nähtävyyksiä ovat myös Hamarinjärven, Sahajärven ja Matil­danjärven padot, jotka ovat peräisin vuodelta 1688.

Idyllisessä Teijon ruukkikylässä yhdistyvät monimuotoinen luonnonkauneus Teijon kartanon ja kirkon kulttuurihistorial­liseen perintöön. Mathildedalin ruukkikylä kätkee sisälleen kyläidylliä kauneimmillaan - punamultataloja, ruukkiraken­nuksia, kulttuuria ja elämää. Teijon kansallispuisto ruukkikylien äärellä ja saariston portilla tarjoaa luontoelämyksiä ja aktivi­teetteja kaiken ikäisille. Strömman kanavalla voi kokea Suomen ainoan näkyvän vuorovesivirtauksen.

Taalintehtaan ruukkimiljöö tarjoaa mielenkiintoista katseltavaa, mukavia pikkukahviloita, ruokapaikkoja ja kosolti paikallisia tuotteita ostettavaksi mukaan. Kasnäsintietä pitkin siirrytään pikkusaarten kautta ja Lövöön sillan yli Kasnäsin puolelle ja siitä eteenpäin Högsåraan sekä Rosalaan saarille. Saaristomerellä on saaria ja luotoja enemmän kuin missään muualla ja venebussit vievät näihin elämyksiin myös pyöräilijöitä. Kasnäsistä pääsee mukavasti tutustumaan esimerkiksi Bengtskärin majakalle, Rosalan Viikinkikeskukseen tai Saaristomeren kansallispuiston keskellä sijaitsevalle Örön linnakesaarelle.

Luonnonkauniin reitin majoituspaikat, kauniit kylät ja luontomaisemat kutsuvat polkijaa pysähtymään.

Rannikkoreitillä on kesän 2018 uutuutena pyöränvuokraamoverkosto

Materiaalit

Rannikkoreitin Salo-Kemiönsaari -osuudesta on tehty myös painettu kartta minkä voit tilata täältä.

Puhelimella tai tabletilla, jossa Google Maps-appi on asennettu, voit navigoida reittiä painamalla tästä.

Mathildedalin Ruukkikylä:
Teijon Ruukkikylä:
Kirjakkalan Ruukkikylä:
Teijon kansallispuisto:
www.rannikkoreitti.fi:
Rannikkoreittikartta.jpg