Odota hetki...
Odota hetki...

Ryhmäretket

Etusivu Ryhmäretket

Ryhmäretkiä 2019

Ryhmäretket 2019 oppaan kanssa

Designed in Salo

Salosta löytyy monipuolisesti eri alojen osaamista. Tällä kierroksella pääsee tutustumaan eri alojen design-tuotteisiin ja tekemään ostoksia ryhmän valinnan ja mielenkiinnon mukaan. Tarjolla on esimerkiksi tv:stä tuttuja Leino-lyhtyjä, huonekaluja, muita sisustustavaroita, vaatteita ja tekstiilejä. Samalla voi poiketa lounaalle tai nauttimaan kahvit, vaihtoehtoja löytyy runsaasti: kotiruuasta etnisiin vaihtoehtoihin ja erikoiskahveista gluteenittomiin tuotteisiin. Kierroksen aikana saa kuulla oppaan tarinoita Salon vaiheista ja nähdä miltä kaupunki nyt näyttää.

Kartanoretki Teijolle

Teijon kartano ja Suomen pienin kivikirkko avaavat ovensa vieraille. Tutustuminen myös vanhaan masuunirakennukseen ja näyttelyihin. Matka jatkuu naapuriruukkiin Mathildedaliin, jossa lounas nautitaan Ruukin Krouvissa. Meren äärellä entisissä teollisuusrakennuksissa on putiikkeja, näyttely-, kokous- sekä kulttuuritiloja. Jatkamme matkaa Teijon kansallispuiston maisemissa iltapäiväkahville taidegalleria Levolaan. Toteutettavissa arkisin ympäri vuoden sekä kesäviikonloppuisin.
Kesto 6,5 h. Hinta: 38 euroa/ henkilö, (väh. 25 henkilöä).

Salo - presidentillinen pikkukaupunki

Kaupunkikiertoajelulla tutustutaan Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön synnyinkaupunkiin. Kierroksella kuullaan, miten Niinistön perheen neljännestä lapsesta tuli varatuomari, perheenisä ja kansanedustaja, eurooppalainen talousvaikuttaja, eduskunnan puhemies ja Suomen Tasavallan 12. presidentti. Salokierroksella nähdään kohteita, joita Niinistö itsekin mielellään esittelisi. Tutustumisvierailu Hotel Fjalariin, jossa myös kahvit. Toteutettavissa ympäri vuoden.

Kesto 2,5 h
Hinta 13 e / hlö (väh. 25 henkilöä)
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Retkihinnat sisältävät opastuksen suomeksi tai ruotsiksi

Yllä oleviin retkiin varaukset ja räätälöinnit
Salon Oppaat ry / Salo ja Kemiönsaari
p. 044 331 2044
saloguides@gmail.com
www.salonoppaatkemionsaari.fi

Ryhmäretki Merelliseen Särkisaloon 2019

Meren ympäröimä Särkisalo tarjoaa upeita saaristomaisemia ja historiallisia miljöitä. Hyvistä kalavesistään kuuluisa Särkisalo koostuu useasta saaresta. Merelliset näkymät aukeavat saaria yhdistäviä pengerteitä ajaen. Eteläisessä Salossa sijaitsevasta Särkisalosta löytyy useita viihtyisiä kesäkahviloita ja rantaravintoloita moneen eri makuun.

Ohjelma (kesto noin 3-4 h)

 • Opas liittyy ryhmän seuraan Ylönkylässä, Särkisalon mantereen puolella
 • Tutustumme Särkisalon idylliseen saaristolaistyyliseen puukirkkoon
 • Ajamme vanhan ja historiallisen kalkkikaivoksen rannassa olevaan pienvenesatamaan Förbyssä
 • Jatkamme matkaa pengertietä pitkin Niksaaren kautta Petun saareen
 • Tutustumme upeisiin luontoaiheisiin akvarellimaalauksiin Ateljee Helenassa, mahdollisuus myös taide ostoksiin
 • Vierailemme historiallisessa Petun Kartanossa, jossa nautimme kahvit ja syömme pientä suolaista tai makeaa
 • Kartanon puodissa on mahdollisuus ostaa luomuvihanneksia ja paikallisia tuotteita.

Ryhmäretki on tarjolla toukokuusta syyskuuhun. Paketin hinta: 30 euroa/henkilö (sis Alv)
Hinta sisältää kahvin ja leivonnaisen sekä opastuksen.
Ryhmäkoko min 20 henkeä. Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä.
Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnan muutoksiin

Ota yhteyttä niin teemme ryhmällesi sopivan kokonaisuuden.
Lisätiedot: Johanna Aho, 040-756 5315,
Nina Nummentalo, 040-828 3721,

Wiurilan kartano tarjoaa ryhmille 2019

Kartanon museokierros

Wiurilan museoissa pääset aikamatkalle kartanon historiaan sekä osalliseksi Armfeltien perheen kartanoelämään. Upeassa C. L. Engelin suunnittelemassa talousrakennuksessa sijaitsevat Wiurilan koti- ja hevosvaunumuseot.
Kartanon kotimuseossa on esillä Wiurilassa käytössä ollutta esineistöä 1800-luvulta lähtien. Näyttelyssä on pukuja, asusteita, huonekaluja, astioita, leluja, työvälineitä, kuvia ym. sekä tietoa Wiurilan kartanossa asuneista henkilöistä ja suvuista.
Hevosvaunumuseossa on seudun kartanoiden ajopelejä aina 1700-luvulta alkaen.
Kokoelmassa 19 vaunua ja 7 rekeä pienistä ponirattaista aina suuriin valjakkovaunuihin. Museon tilassa aikakauden vaijaat ja tarvikkeet sekä kartanon vanha paja ja puuverstas pienoiskoossa.
Retki on toteutettavissa: huhti-lokakuu Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Kesto: 45 min
Ryhmän koko: minimi 10 henkilöä
Hinta: 9e/henkilö
Hinta sisältää: Sisältää opastuksen ja sisäänpääsyn museoihin
lisämaksusta: Buffet lounas, kahvi ja makea/suolainen

Yhteystiedot:
Wiurilan kartano
Viurilantie 126
24910 Halikko
tel: 044 55 55458
www.wiurilankartano.fi

Artesaanikierros herkkusuille 2019

Tutustu Mathildedalin ruukkikylään punamulta taloineen, kartano-miljöineen ja vanhoine tehdas-rakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä. Retken aikana maistelemme käsintehtyä suklaata, olutta, kahvia ja fudgea, vierailemme kyläleipurin ja luona, tutustumme alpakkakehräämön toimintaan, sekä nautimme lähituottajien raaka-aineista valmistetun lounaan.

Ohjelma (n. 4 h)
Saapuminen Mathildedalin ruukkikylään ja Petris bed & breakfastiin, jossa tarjolla Petris Chocolaten käsintehtyä suklaata, maistelulautanen & kahvi.
Matka jatkuu Mathildedalin Kyläleipurille, jossa leivotaan artesaanileipää juureen.
Leipuri kertoo juurileivän valmistuksesta, sekä leipomon synnystä. Kaikki saavat mukaansa tuliaisleivän. Leivän lisäksi leipomosta on mahdollisuus ostaa myös Mathildedalin Kyläpanimon käsityöläisoluita tuliaisiksi.
Leipurin vieressä, ravintola Terhossa, piipahdamme maistamassa lähituottajien olut- ja/tai siiderimaistelulaudan tai Terhon itse paahtaman erikoiskahvin.
Jatkamme matkaa Ruukkitehdasalueelle. Kehräämökierroksen aikana tutustumme alueella toimivaan alpakan villaan erikoistuneeseen pienkehräämöön ja sen toimintaan, sekä tuotevalikoimaan.
Lounasta nautimme Café Mathildedalissa, Ruukkitehdasalueella. Tarjolla on lähituottajien raaka-ainesta valmistettu, keittolounas talon omalla saaristolaisleivällä & pieni jälkiruoka.
Retkellä on ostosmahdollisuus.

Paketin hinta: 56 e/hlö (sis. Alv) Sisältäen esittelyt, maistatukset, oluen/erikoiskahvin ja lounaan. Ryhmäkoko 20-35 henkeä.
Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä. Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnanmuutoksiin.
Pakettien varaukset ja tiedustelut: Krista Gustafsson, Ruukkimatkailu Oy, Ruukinrannantie 6, 25660 Mathildedal tai 050 - 3542487 . www.mathildedal.fi

Historian havinaa -kulttuuripaketti 2019

Perniö on tunnettu jo rauta- ja keskiajalla. Sen perinteikäs ja rikas historia on aistittavissa pitäjän eri osissa. Nykyisin Perniö on tunnettu Suomen vilja-aittana ja rikkaana maatalouspitäjänä. Perniössä on myös useita ruukkeja ja pitäjässä onkin useita 1600-1800 - luvun ruukkimiljöitä, kuten Mathildedalin ja Teijon ruukkikylät.

Kalliolaakson linna on Mattsonin perheen elämäntyö. Se on kahden ihmisen omin käsin rakentama unelma, jossa tiivistyy 200 vuotta perniöläistä historiaa ja nykyhetkeä. Mathildedalin ruukkikylä edustaa 1800 - luvun ruukkia punamulta taloineen, kartano-miljöineen ja vanhoine tehdas- rakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä.

Ohjelma ( n. 5 h)

 • Vierailu Yliskylän kirkossa, jossa Suomen vanhin toiminnassa oleva hautausmaa sekä Rautakautinen kalmisto vuodelta 1100. Opas kertoo kirkon historiasta.
 • Ruokailu Kalliolaaksonlinnassa wanhanajan malliin. Kalliolaakson isäntäpari on loihtinut upean lounaan, joka nautitaan perinteisesti päreiltä. Ruokailun jälkeen isäntäpari kertoo Linnan historiasta ja linnaan liittyviä tarinoita. Vierailijat tutustuvat myös Linnan muuriin ja torniin, jossa on käsityöpuoti.

Linnan wanhanajan menu:
Puolikas Sika Grillattuna Uuniperuna + lisukkeet
Kaalisalaattia kuminan ja juuston kera Kalliolaakson omaa luomuleipää
Tilan omaa kylmäpuristettua marjatuoremehua ja vettä

 • Matka jatkuu kohti Mathildedalin ruukkikylää, jossa pienen kävelyretken aikana tutustumme ruukkitehdasalueen vanhoihin rakennuksiin ja niiden historiaan oppaan johdolla. Teemme lyhyen kurkistuksen Teijon alueen ruukkien historiaan ja tähän päivään, sekä vierailemme Teijon Tehtaat Vuosisatojen Saatossa -historianäyttelyssä, jossa on esillä Teijon alueen ruukeissa valmistettuja koneita ja laitteita.
 • Päivän päätteeksi kahvit käsin leivotulla leivonnaisella café Mathildedalissa, joka sijaitsee 1860 -luvulta peräisin olevassa koneistamo -rakennuksessa, meren äärellä.
 • Retken aikana on myös ostosmahdollisuus.

Paketin hinta: 55 e/hlö (sis. Alv). Sisältäen ruokailun, kahvituksen ja oppaiden palvelut. Paketti on tarjolla ympäri vuoden. Ryhmäkoko min. 40 henkeä.
Räätälöimme myös erillisiä ohjelmakokonaisuuksia toiveidenne mukaan! Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnanmuutoksiin. Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä.
Erikoisruokavalioista perimme + 2e/hlö lisämaksun. Kaikki ruoka on laktoositonta.
Pakettien varaukset ja tiedustelut: Ruukkimatkailu Oy, Ruukinrannantie 8, 25660 Mathildedal tai 050 - 3542487 . www.mathildedal.fi
www.kalliolaaksonlinna.com