Odota hetki...
Odota hetki...

Ryhmäretket

Etusivu Ryhmäretket

Ryhmäretkiä 2018

Suomen paras tori

Suomen parhaaksi toriksi kehuttu Salon tori, kaiken kansan olohuone ja kahvittelukeidas houkuttelevat kesäisin runsaalla tarjonnallaan. Nyt voimme tutustua torin antimiin sekä ympäristöön oppaan johdolla joko kävellen tai lyhyellä kiertoajelulla bussissa istuen. Vanha markkinaperinne on muovautunut vilkkaaksi torielämäksi. Kesätorstaisin ohjelmalliset iltatorit ovat viikon kohokohta niin kirpputorilta löytöjä etsiville kuin huippuartistien esiintymisiä ihaileville tuhansille ihmisille. Toteutettavissa touko-syyskuussa.
Kesto 1,5 h
Hinta 6 e / hlö kävelyryhmille 12-20 hlö tai 100 e / linja-autokierros

Kahden puutarhan kierros

Retkellä tutustumme kahteen täysin erilaiseen puutarhaan: Muurlan Koivulan talon lämminhenkiseen pihapiiriin sekä Kiikalaan metsän keskelle rakennettuun salaperäiseen Ilolan arboretumiin. Molemman ovat avanneet ovensa kansallisena puutarhapäivänä. Retken voi aloittaa toripäivänä aamukahveilla Salon torilla, lounas nautitaan Muurlan Lasin ravintolassa, jossa ryhmäretkeläisille on hyviä tarjouksia. Iltapäiväkahvit juodaan vielä yhden puutarhurin luona Kotakahvilassa, jossa mahdollisuus hankkia taimia omaan pihaan. Toteutettavissa kesäkautena.
Kesto 6,5 h
Hinta 30 e / hlö (väh. 25 henkilöä)

Salo - presidentillinen kaupunki

Kaupunkikiertoajelulla tutustutaan Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön synnyinkaupunkiin. Kierroksella kuullaan, miten Niinistön perheen neljännestä lapsesta tuli varatuomari, perheenisä ja kansanedustaja, eurooppalainen talousvaikuttaja, eduskunnan puhemies ja Suomen Tasavallan 12. presidentti. Salokierroksella nähdään kohteita, joita Niinistö itsekin mielellään esittelisi. Tutustumisvierailu Hotel Fjalariin, jossa myös kahvit. Toteutettavissa ympäri vuoden.
Kesto 2,5 h
Hinta 13 e / hlö (väh. 25 henkilöä)

Varaukset ja räätälöinnit
Salon Oppaat ry / Salo ja Kemiönsaari
p. 044 331 2044
saloguides@gmail.com
www.salonoppaatkemionsaari.fi
Oikeudet muutoksiin pidätetään. Retkihinnat sisältävät opastuksen suomeksi tai ruotsiksi. Retket toteutetaan ryhmän omalla linja-autolla.
Paikallisoppailla on runsaasti tietoa alueen nykypäivästä, historiasta ja nähtävyyksistä sekä monta kiinnostavaa tarinaa kerrottavana. Asiantuntevat ja kielitaitoiset oppaat ovat Suomen Opasliiton auktorisoimia matkailuoppaita.Ota opas - näet enemmän!

Tutustumisretki Teijon ja Mathildedalin ruukkikyliin

OHJELMA (kesto noin 5 h)

 • Saapuminen omalla kuljetuksella vuonna 1686 toimintansa aloittaneeseen Teijon ruukkiin. Aamukahvit nautitaan suolaisen tai makean leivonnaisen kera Jazzkahvila Mazzuunissa. Tutustutte omatoimisesti Masuunin gallerian näyttelyyn sekä taide- ja käsityöputiikkeihin.
 • Kävelette viereiseen Teijon kartanoon ja tutustutte sen mielenkiintoiseen ja elävään historiaan opastetulla esittelykierroksella.
 • Tutustutte opastetusti Suomen pienimpään kivikirkkoon, Teijon kyläkirkkoon, joka sijaitsee aivan kartanon vieressä.
 • Siirrytte omalla kuljetuksella kuuden kilometrin päässä sijaitsevaan Mathildedalin ruukki-kylään. Nautitte buffetlounaan meren ääressä Mathildan Marinassa. Lounaaseen kuuluu runsas salaattipöytä, keitto ja lämmin ruoka (viikonloppuisin tarjolla saaristolaisbrunssi).
 • Lounaan jälkeen voitte kiertää omatoimisesti Mathildedalin kylässä ja käydä ostoksilla tai tutustua kylän elämään.

Paketti on tarjolla ympäri vuoden. Ryhmäkoko vähintään 20 henkeä.
Paketin hinta: 32 euroa/hlö, viikonloppuisin 42 euroa/hlö
Hinta sisältää kahvin ja suolaisen tai makea leivonnaisen, buffetlounaan (la-su saaristolaisbrunssi), oppaan palvelut Teijon kartanossa ja Teijon kirkossa.
Mathildedalin kylään tutustuminen omatoimisesti. Lisämaksusta opastettu historiallinen kierros Mathildedalin ruukissa, viini&suklaa-tasting Petris Chocolate Roomissa (helmikuun lopusta 2018 alkaen).

Varaukset ja lisätietoja:
Mathildan Marina/Liisa Käiväräinen
p. +358 45 6477 040
www.mathildanmarina.fi

Kolmen ruukin kierros

Tutustu Kirjakkalan, Teijon ja Mathildedalin ruukkikyliin, sekä niiden historiaan. Kylät edustavat 1600-, 1700- ja 1800 - luvun ruukkeja punamulta taloineen, kartano-miljöineen ja vanhoine tehdasrakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä. Retken aikana tutustumme Suomen teolliseen historiaan, Teijon kartanoon ja kirkkoon sekä, sekä niihin liittyviin tarinoihin ja tapahtumapaikkoihin.

Ohjelma (6 h)

 • Tutustumme oppaan johdolla Kirjakkalan ruukkikylään, sen historiaan ja nykypäivään.
 • Nautimme aamukahvit Kirjakkalan ruukkikylässä.
 • Tutustumme Teijon kartanoon ja koko ruukin värikkääseen historiaan sekä ainutlaatuiseen Teijon kirkkoon, joka on Suomen pienin kivikirkko.
 • Nautimme lounaan ravintola Ruukin Krouvissa, joka on kunnostettu vanhaa kunnioittaen entiseen karkaisimo -rakennukseen.
 • Teemme pienen kävelyretken, jonka aikana tutustumme Mathildedalin ruukkitehdasalueen vanhoihin rakennuksiin ja niiden historiaan, sekä koko Teijon alueen teolliseen historiaan oppaan johdolla. Vierailemme Teijon Tehtaat Vuosisatojen Saatossa -historianäyttelyssä, jossa on esillä Teijon alueen ruukeissa valmistettuja koneita ja laitteita.
 • Käymme katsomassa Mathildedalin ruukissa laiduntavia alpakoita ja varamme aikaa ostoksille.

PAKETIN HINTA: 49 e/hlö (sis. Alv) Sisältäen kahvituksen, lounaan ja oppaiden palvelut. Paketti on tarjolla ympäri vuoden. Ryhmäkoko min. 20 henkeä.

Räätälöimme myös erillisiä ohjelmakokonaisuuksia toiveidenne mukaan! Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnanmuutoksiin. Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä.

Pakettien varaukset ja tiedustelut:
Ruukkimatkailu Oy
tai 050 - 3542487
www.mathildedal.fi

2018 uutuus
Artesaanikierros herkkusuille!

Tutustu Mathildedalin ruukkikylään punamulta taloineen, kartano-miljöineen ja vanhoine tehdas-rakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä. Retken aikana maistelemme käsintehtyä suklaata, olutta, kahvia ja fudgea, vierailemme kyläleipurin ja luona, tutustumme alpakkakehräämön toimintaan, sekä nautimme lähituottajien raaka-aineista valmistetun lounaan.

Ohjelma (n. 4 h)

 • Saapuminen Mathildedalin ruukkikylään ja Petris bed & breakfastiin, jossa tarjolla Petris Chocolaten käsintehtyä suklaata, maistelulautanen & kahvi.
 • Matka jatkuu Mathildedalin Kyläleipurille, jossa leivotaan artesaanileipää juureen. Leipuri kertoo juurileivän valmistuksesta, sekä leipomon synnystä. Leivän lisäksi leipomosta on mahdollisuus ostaa myös Mathildedalin Kyläpanimon käsityöläisoluita tuliaisiksi.
 • Leipurin vieressä, ravintola Terhossa, piipahdamme maistamassa pienen, Mathildedalin Kyläpanimon käsityöläisoluen tai Terhon itse paahtaman erikoiskahvin.
 • Jatkamme matkaa Ruukkitehdasalueelle. Kehräämökierroksen aikana tutustumme alueella toimivaan alpakan villaan erikoistuneeseen pienkehräämöön ja sen toimintaan, sekä tuotevalikoimaan.
 • Lounasta nautimme Café Mathildedalissa, Ruukkitehdasalueella. Tarjolla on lähituottajien raaka-ainesta valmistettu, keittolounas talon omalla saaristolaisleivällä. Samalla maistelemme myös talon omaa fudge -toffeeta.
 • Retkellä on ostosmahdollisuus.

PAKETIN HINTA: 48 e/hlö (sis. Alv) Sisältäen esittelyt, maistatukset, oluen/erikoiskahvin ja lounaan. Ryhmäkoko 20-35 henkeä.

Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä. Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnanmuutoksiin.

Pakettien varaukset ja tiedustelut:
Krista Gustafsson, Ruukkimatkailu Oy, Ruukinrannantie 6, 25660 Mathildedal
tai 050 - 3542487
www.mathildedal.fi

Luontoa ja kulttuuria aistien!

Teijon kansallispuistosta voi löytää koko Suomen luonnon ja sen monivivahteisuuden minikoossa keskellä varsinaissuomalaista kulttuurimaisemaa. Kansallispuiston kupeessa sijaitseva Mathildedalin ruukkikylä edustaa 1800 - luvun ruukkia punamultataloineen, kartanomiljöineen ja vanhoine tehdasrakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä. Retken aikana nautimme luonnosta kaikin aistein kulttuuria unohtamatta.

Ohjelma (n. 4,5 h)

 • Saapuminen Teijon kansallispuistoon Luontokeskukseen. Aamukahvi ja sämpylä.
 • Aisteihin perustuva rentouttava kävelyretki (2 h) kansallispuistossa luonto-oppaan johdolla. Retken aikana käytämme aistejamme luonnon monimuotoisuuden havainnoimiseen ja nautimme luonnon terapeuttisesta vaikutuksesta. Kävelyretki sopii kaikille.
 • Nautimme keittolounaan sään salliessa ulkona, nuotion ääressä, muuten Luontokeskuksessa.
 • Kulttuurituokio metsän helmassa: musiikkia, runonlausuntaa tai tarinatuokio.
 • Retken aikana on myös mahdollisuus pysähtyä Mathildedalin ruukkikylään ja tehdä ostoksia.PAKETIN HINTA: 1.4.-15.10. välillä 38 e/hlö (sis. Alv). Sisältäen kahvituksen, lounaan, oppaiden palvelut Teijon kansallispuistossa sekä kulttuurituokion. Ryhmäkoko min. 20 henkeä.

Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä. Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnanmuutoksiin.

Pakettien varaukset ja tiedustelut:
Krista Gustafsson, Ruukkimatkailu Oy, Ruukinrannantie 6, 25660 Mathildedal
tai 050 - 3542487
www.mathildedal.fi

MATILDAN TAIKA -kulttuuripaketti!
Valittiin VisitFinlandin vuoden 2015 TOP-10 kulttuurimatkailupaketiksi.

Tutustu Mathildedalin ruukkikylään ja sen historiaan. Kylä edustaa 1800 - luvun ruukkia punamulta taloineen, kartano-miljöineen ja vanhoine tehdas-rakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä. Retken aikana kurkistamme alueen ja koko Suomen teolliseen historiaan, sekä siihen liittyviin tarinoihin ja tapahtumapaikkoihin.

Ohjelma (n. 4 h)

 • Nautimme kahvit leivonnaisella kahvila Kyläkonttorissa, joka sijaitsee 1850 -luvulta peräisin olevassa muuntaja -rakennuksessa, meren äärellä.
 • Pienen kävelyretken aikana tutustumme ruukkitehdasalueen vanhoihin rakennuksiin ja niiden historiaan oppaan johdolla. Teemme lyhyen kurkistuksen Teijon alueen ruukkien historiaan ja tähän päivään, sekä vierailemme Teijon Tehtaat Vuosisatojen Saatossa -historianäyttelyssä, jossa on esillä Teijon alueen ruukeissa valmistettuja koneita ja laitteita.
 • Alpakkakierroksen aikana tutustumme alueella laiduntaviin alpakoihin ja niiden elämään. Kerromme alpakoista ja niiden elintavoista, villasta ja alpakkatuotteista.
 • Lounaan nautimme ravintola Ruukin Krouvissa, joka on kunnostettu vanhaa kunnioittaen entiseen karkaisimo -rakennukseen.
 • Retken aikana on myös ostosmahdollisuus.

PAKETIN HINTA: 1.9.-31.5. välillä arkisin: 42 e/hlö (sis. Alv) ja 1.6.-31.8. välillä, sekä viikonloppuisin: 47 e/hlö (sis. Alv). Sisältäen kahvituksen, lounaan ja oppaiden palvelut. Paketti on tarjolla ympäri vuoden. Ryhmäkoko min. 20 henkeä.

Räätälöimme myös erillisiä ohjelmakokonaisuuksia toiveidenne mukaan! Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnanmuutoksiin. Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä.

Pakettien varaukset ja tiedustelut:
Ruukkimatkailu Oy, Ruukinrannantie 8, 25660 Mathildedal
tai 050 - 3542487
www.mathildedal.fi

Wiurilan kartanon museokierros

Upeassa C. L. Engelin suunnittelemassa talousrakennuksessa sijaitsevat Wiurilan koti- ja hevosvaunumuseot. Esillä kartanon esineistöä; pukuja, huonekaluja, astioita, leluja ja työvälineitä sekä seudun kartanoiden ajopelejä aina 1700-luvulta alkaen. Lisäksi esillä kartanon vanha paja sekä puuverstas pienoiskoossa.

Ryhmäkoko: minimi 10 henkilöä
Retki on toteutettavissa: huhti-lokakuu
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Kesto: 45 min
Hinta: 9 e/henkilö, (väh. 10 henkilöä), sisältää opastuksen

Kartanon puuvartiset jalopuut

Puistokierroksella tutustutaan Wiurilan historialliseen kartanopuistoon ja sen upeisiin puuvartisiin kasveihin. Jalopuut viihtyvät erinomaisesti Wiurilan lahden rannoilla, jossa ilmasto on osoittautunut suotuisaksi myös erikoisempien puulajien kasvulle. Vanhimmat puiston puista ovat nähneet Wiurilan elämää ainakin puolitoista vuosisataa!

Ryhmäkoko: minimi 10 henkilöä
Retki on toteutettavissa: huhti-lokakuu
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Kesto: 45 min
Hinta: 9 e/henkilö, (väh. 10 henkilöä), sisältää opastuksen

Halikossa Armfeltin jalanjäljillä

Opastettu retki alkaa Halikon keskiaikaisesta kirkosta, jonka jälkeen käydään Armfeltien hautausmaalla. Historiallisessa Wiurilan kartanossa nautitaan maittava buffet lounas ja kuullaan kartanon historiasta. Retki päättyy opastettuun vierailuun upeassa hevosvaunu- ja kotimuseossa, jossa esineistöä päärakennuksesta; pukuja, huonekaluja, astioita, leluja ja työvälineitä sekä seudun kartanoiden ajopelelejä aina 1700-luvulta alkaen. Lisäksi esillä on kartanon vanha paja sekä puuverstas pienoiskoossa.

Ryhmäkoko: minimi 20 henkilöä
Retki on toteutettavissa: huhti-lokakuu
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Kesto: 4 h
Hinta: 49 e/henkilö, sisältäen opastuksen, sisäänpääsyn museoihin sekä kartanon sesonkimenu buffeessa

Kesän kakkubuffet

Juhlasalin kakkubuffeessa tarjoilemme arvostettuja klassikoita, sesongin herkkuja ja kartanon leivonnaisia perinteitä vaalien. Erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia, joista jokainen löytää varmasti suosikkinsa! Tarjolla myös Porvoon paahtimon kahvia, haudutettua teetä sekä valikoima kartanon mehuja.

Kakkubuffet avoinna ryhmille hinta 14,50e/henkilö, lapset alle 12 v. 7e.
Minimi 20 henkilöä.

Ryhmäretki Merelliseen Särkisaloon

Meren ympäröimä Särkisalo tarjoaa upeita saaristomaisemia ja historiallisia miljöitä. Hyvistä kalavesistään kuuluisa Särkisalo koostuu useasta saaresta. Merelliset näkymät aukeavat saaria yhdistäviä pengerteitä ajaen. Eteläisessä Salossa sijaitseva Särkisalo on virkeä ja yhteisöllinen paikkakunta, jossa järjestetään yhdessä monenlaisia tapahtumia.

Ohjelma (kesto noin 3 h)

 • Opas liittyy ryhmän seuraan Ylönkylässä, Särkisalon mantereen puolella
 • Tutustumme Särkisalon idylliseen saaristolaistyyliseen puukirkkoon
 • Ajamme vanhan ja historiallisen kalkkikaivoksen rannassa olevaan pienvenesatamaan Förbyssä
 • Jatkamme matkaa pengertietä pitkin Niksaareen ja nautimme kahvia makean leivonnaisen kera Saaristoravintola Nixorissa
 • Jatkamme lossilla Petun saareen
 • Tutustumme upeisiin luontoaiheisiin akvarellimaalauksiin Ateljee Helenassa, mahdollisuus ostoksiin
 • Vierailemme historiallisessa Petun Kartanossa
 • Kotimatkalla mahdollisuus vierailla Finnholman luomutilalla

Ulkoluodossa ja ostaa mukaan tuoreita kauden vihanneksia
Ryhmäretki on tarjolla toukokuusta syyskuuhun. Paketin hinta: 35 euroa/henkilö (sis Alv)
Hinta sisältää kahvin ja leivonnaisen sekä opastuksen.
Ryhmäkoko min 20 henkeä. Tilaisuuden lopullinen henkilömäärä tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen tilaisuutta. Minimilaskutusperusteena toimii vahvistettu osallistujamäärä.
Pidätämme oikeuden ohjelma- ja hinnan muutoksiin

Ota yhteyttä niin teemme ryhmällesi sopivan kokonaisuuden.
Lisätiedot: Anu Saarelainen, 040-5645676,
Nina Nummentalo, 040-8283721,