Odota hetki...
Odota hetki...

Vinkkejä korona-arkeen

Etusivu Vinkkejä korona-arkeen

Vinkkejä korona-arkeen

Nyt on aika nauttia omasta kodista ja lähiympäristöstä - ja pitää huolta toisistamme. Tässä muutamia vinkkejä korona-arkeen.

KULTTUURINÄLKÄÄN

Karanteeniklubi - virtuaalisen kulttuurin elävä ilmoitustaulu: https://www.facebook.com/groups/karanteeniklubi

Näe suosikkiartistisi keikalla kotisohvalta: www.keikalla.fi

Teatteriesityksiä kotiin kuljetettuna - www.tinfo.fi/fi/Teatteri_kotisohvalle

Kulturelli kaupunkikävely Salossa - kaupunkimaisemia ja julkista taidetta: www.salo.fi/kaupunkikävely

Salon veistokset ja monumentit löytyvät myös Salon taidemuseon verkkosivuilta www.salontaidemuseo.fi/kokoelmat/julkisetveistokset/

Salon taidemuseo Veturitalli on kiinni, mutta museota esittelevien yleisvideoiden ohella taidemuseon näyttelyiden yhteyteen on valmistettu useita videoita: www.salontaidemuseo.fi/nayttelyt/nayttelyvideot

Elektroniikkamuseon esineistöä ja salolaisen elektroniikkateollisuuden historiaa voi katsoa museon verkkonäyttelystä www.eliaskokoelmat.fi (toimii internet explorer -selaimella, sillä verkkonäyttely on valmistunut vuonna 2011). Samoin www.salomus.fi -nettisivulla on näyttelystä lyhyt esittelyvideo.

Klassisen musiikin ystäville: Musiikki soi nyt striimattuna, kun oopperatalot avasivat arkistonsa ja orkesterit laajensivat toimintaansa. Helsingin Sanomat listasi keinoja nauttia klassisen musiikin esityksistä kotona HS 2.4.2020

E-AINEISTOT

E-aineistot Vaski-kirjastoissa

eKirjasto tarjoaa käyttöösi yleisten kirjastojen e-aineistoja. Osa niistä on vapaasti käytettävissä, osan käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän tunnuksen.

Naxos Music Library sisältää klassisen musiikin lisäksi jonkin verran kansanmusiikkia sekä vanhempaa blues- ja jazz-musiikkia.

Naxos Music Library Jazz

PressReader sisältää kansainvälisiä sanomalehtiä sähköisinä näköisversioina 100 maasta 60 eri kielellä. Sanomalehdet ovat käytettävissä välittömästi niiden ilmestyttyä painosta ja ne säilyvät arkistossa 60 päivän ajan.

LIIKUNTAVINKKEJÄ

Salon liikuntapalveluiden YouTube-kanavalta löytyy useita vinkkivideoita.

Perniön yhteiskoulun opettaja Rita Keskitalon metsätreeni

Salon Viestin valmentajat ovat tuottaneet omatoimitreenejä ja ohjeita pelaajille joukkueittain, mutta kivoja lisävinkkejä treenaamiseen löytyy myös esim. Lounalentiksen instagramista: www.instagram.com/lounalentis/. Tsekkaa stoorien kohokohdat sekä somessa hästäg #lentishaaste ja haasta myös kaverit mukaan.

PYÖRÄILY

Salossa on erittäin hyvät pyöräilymahdollisuudet. Kaupunkipyöräilyä helpottavat Salon kattavat kevyenliikenteenväylät koko taajaman alueella Inkereelle sekä Märynummelle asti. Katso Salon karttapalvelusta https://kartta.salo.fi/ims pyörätiet ja suunnittele reittisi.

Maantiepyöräilyä voi Salon ympäristössä harrastaa asfaltoiduilla väylillä lyhyistä 50 km pikkulenkeistä aina koko Salon alueen kiertävään yli 200 km lenkkiin. Salosta pääsee Lehmijärven retkeilyreittiä myöden myös Teijon kansallispuiston reiteille metsäteitä ja polkuja pitkin. Salo-Lehmijärvi-Kirjakkala retkeilyreitti , kartan tekstiosa

Retkipyöräilijöille on Rannikkoreitti, jota pitkin voi ajella ihailemaan Teijon ruukkikylien nähtävyyksiä ja merellistä Särkisaloa. www.rannikkoreitti.fi

LUONTOON

Ulkoilua ei kannata lopettaa, vaan ulkoilla vastuullisesti. Koronaviruspandemian takia on erittäin tärkeää huomioida viranomaisten ohjeistukset ja määräykset. Suomen Latu on julkaissut Vastuullisen ulkoilijan etiketin pandemian ajaksi. Muistetaan siis pitää riittävä turvaväli siellä retkipolullakin. Meillä on upea luonto - tässä muutamia ulkoiluvinkkejä lähimetsän ja Teijon kansallispuiston lisäksi.

Latokartanonkosken luontopolku

Salon Perniössä, Kiskonjoessa sijaitseva Latokartanonkoski on Etelä-Suomen näyttävin koskialue. Putouskorkeus koskessa on 500 metrin matkalla lähes 16 metriä. Kosken kuohut ovat henkeäsalpaavat erityisesti kevät- ja syystulvien aikaan. Tutustu

Halikonlahden esteetön polku

Halikonlahden lintupolun osaa reitistä on kehitetty syksyn 2019 aikana esteettömäksi. Esteetön polku on 1,9 kilometriä pitkä ja polku kulkee kauniissa maisemissa Viurilanlahden rannalla kiertäen jätevedenpuhdistamon jätevesialtaan. Polku on tasainen ja päällystetty monin paikoin kivituhkalla mikä mahdollistaa polulla kulkemisen niin pyörätuolilla, rollaattorilla kuin lastenvaunuillakin. Esteettömän polun lähtöpaikka on osoitteessa Satamakatu 49, Salo. Viurilanlahti on arvokas lintukohde ja paikka on jo ollut tunnettu lintupaikka 1800-luvulla. Halikonlahden lintupolku | Halikonlahden esteetön polku
HUOM! Polku ei ole parhaillaan täysin esteetön talven myrskyjen jäljiltä, mutta vaurioituneen osan polusta voi kulkea vieressä kulkevaa Satamakatua pitkin.

Märynummen retkeilyreitti

Märynummen retkeilyreitti on maastoltaan erittäin vaihteleva. Kohde sopii hyväkuntoisille, monimuotoisesta reitistä pitäville. Matkan varrella on mm. metsäpolkua, suota, kalliota ja tietä. Opastetun reitin pituus on reilu 5 kilometriä. Reitti lähtee parkkipaikalta, Märynummen keskustan kupeesta. Hirvitie 96. Retkeilyreitin lähtöpaikan vieressä myös 18-väyläinen frisbeegolfrata.

Rikalan muinaispolku ja kalmisto

1000-1200-luvulta Rikalanmäen kiertävä muinaispolku (20 min.) kertoo alueen rautakautisesta asutuksesta ja elämästä. Polun varren opastaulut tuovat esille erityisesti hautaamiskulttuuria, kaupankäyntiä sekä alueen arkeologisen tutkimuksen vaiheita. Alueen myöhemmästä asutuksesta muistuttavat jo kadonneiden rakennusten kivijalat ja kellarikuoppien painanteet. Muinaisjäännösten ohella polku tutustuttaa kulkijansa myös kulttuurikasvillisuuteen. Rikalantie 74, Salo.

Vaisakon lehto ja luontopolku

Viurilanlahteen rajoittuva Vaisakon luonnonsuojelualue Halikonlahden länsirannalla muodostuu seudulle tyypillisistä kalliomäillä kasvavista metsistä ja niiden välisistä lehtoalueista. Alueen jalopuumetsiköt ja suuret tammet ovat ainutlaatuisia ja siellä tavataan monia harvinaisia sieni- ja jäkälälajeja. Vaisakko on parhaimmillaan keväällä vuokkojen kukinta-aikaan.

Viitankruunun muinaispolku

Viitankruunun muinaismuistoalueella sijaitsee kolme komeaa pronssikautista hautaröykkiötä. Kauimmaiselta hautaröykkiöltä on upeat näkymät Halikonlahdelle. Polun alkukohdassa on parkkipaikka. Merikulmantie 255 kääntyvä tie johtaa parkkipaikalle. Viitankruunun muinaispolku, Opastaulu

Vuohensaaren luontopolku

Vuohensaari sijaitsee Halikonlahdella muutaman kilometrin etäisyydellä kaupungin keskustasta. Vuohensaari palvelee nykyään idyllisenä virkistysalueena. Luontopolku koostuu 17 aihekokonaisuudesta ja lähtee Satamakadun päästä Vuohensaaren pysäköintialueelta kiertäen Vuohensaarta myötäpäivään, päättyen leirintäalueen uimarannalle. Polku sopii myös lapsiperheille. Vuohensaaren luontopolku, Luontopolun esite

LÄHETÄ LISÄÄ VINKKEJÄ

Piristäthän kaikkien korona-arkea lähettämällä lisää vinkkejä tähän listaan.
Vinkit osoitteeseen

Teijon kansallispuisto:
www.luontoon.fi/teijo

Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Muistattehan että tulipaikoilla ja laavuissa pitää muistaa kahden metrin turvaväli ja käsihygienia.

Retkeilykohteet:
www.salo.fi/retkeilykohteet

Kun lähimetsä ei riitä - täältä löydät vaihtoehtoja retkeilyyn.

Kuntoradat:
www.salo.fi/kuntoradat

Eri puolilta Saloa löytyy useita liikuntapalvelujen hallinnoimia kuntoratoja.

Osta verkosta - tue paikallista:
www.visitsalo.fi/osta-verkosta-tue-paikallista

Kokosimme paikallisten yritysten verkkokauppoja yhteen. Inspiroidu, ihastu ja tuo hyvää mieltä kauppiaille - osta paikallisia tuotteita verkosta.

Korona-apu:
www.salo.fi/korona-apu

Mikäli kaipaat apua ruoka-, kauppa- ja muissa asiointipalveluissa, kaupunki on koonnut listan palveluntarjoajista.

Salon kaupunki:
www.salo.fi/koronavirus

Kootusti Salon kaupungin koronavirus-aiheinen tieto, tuki ja ohjeistukset.